Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD), ilk yurtdışı temsilciliğini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) açıyor.
Türkiye-Irak Sanayici ve İşadamları Derneği (TISİAD), ilk yurtdışı temsilciliğini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) açıyor.
Kuruluşunun ikinci yılında gördüğü büyük ilgi ile yoluna devam eden TISİAD’ın, yurtiçi ve yurtdışı örgütlenme çalışmaları meyvesini verdi. İlk yurtdışı temsilciliğinin açılışını önümüzdeki hafta KKTC’ye yapacağı çıkarma ile gerçekleştirecek TISİAD, işadamı Ali Tunçtaşlı’ya vereceği temsilcilik yetkisi ile iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesi ve de KKTC’nin dünyaya açılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.
Ayrıca çeşitli ziyaret ve temaslarda da bulunacak olan TISİAD heyeti, KKTC’de yoğun bir programa imza atacak. Öncelikle KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Meclis Başkanı Sibel Siber, Dışişleri Bakanı Özdil Nami, Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Serdar Denktaş, Maliye Bakanı Zeren Mungan, Tarım Bakanı Önder Sennaroğlu, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, Kolordu Komutanı Korgeneral İsmail Serdar Savaş, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Hilmi Bozkurt ile Ticaret Odası ve Sanayi Odası ile Ulusal Birlik Partisi’ni de ziyaret edecek.
3 GÜNLÜK DOLU DOLU İŞ PROGRAMI
Ayrıca çeşitli sektörlerden işadamları ile de bir araya geleceklerini söyleyen TISİAD Yönetim Kurulu Başkanı Nevaf Kılıç, KKTC’de 3 gün süreyle dolu dolu bir iş programına imza atmayı planladıklarını açıkladı. Gerek ülke yöneticileri ve gerekse de iş dünyası temsilcileri ile yapacakları görüşmelerin iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesinde büyük rol oynayan işadamlarının talep ve sorunlarının çözümü adına önemli olduğunu vurgulayan Kılıç, KKTC’nin dünyaya açılmasında iş dünyasının yapacağı birlikteliklerin stratejik öneme sahip olduğunu aktardı.
“BARIŞ İÇİN İŞ DÜNYASIN BÜYÜK İŞ DÜŞÜYOR”
Adada kalıcı barışın sağlanması, KKTC’nin haklı taleplerinin kabul edilmesi sürecine katkı sağlayacak ekonomik gelişim için iş dünyasına büyük görevler düştüğünü belirten Kılıç, “Kuzey Kıbrıs ekonomisi daha çok küçük tarım ve hafif imalat sektörleri ile birlikte, kamu sektörü, ticaret, turizm ve eğitim de dahil olmak üzere turizm hizmet sektöründen oluşmaktadır. Nisan 2003`te Kıbrıs adasının iki kesimi arasındaki seyahat kısıtlamalarının kaldırılması, iki halkın da karşılıklı serbest dolaşımını (yaklaşık yedi milyon geçiş güncel) sağladı. Sınır kapılarının karşılıklı açılması, en çok inşaat sektöründe gelişme sağladı, birçok yabancı turist adanın kuzeyinden taşınmaz satın aldı. Taşınmaz mal alan kişiler yılda 2-3 kez adayı ziyaret etmeye başladı. Bu süreç de Kuzey Kıbrıs ekonomisine olumlu etki yaptı.
Tarım sektöründe ise ana ürünler narenciye, üzüm ve üzüm ürünleri, patates ve diğer sebzeler, Kuzey Kıbrıs ekonomisinde önemli bir rol oynar. Kuzey Kıbrıs`ta turizm ekonominin can damarıdır. İnşaat sektörünün gelişmesinde turizmin de büyük payı vardır. KKTC devleti de turizm sektörünün daha da gelişmesi için gerekli olan adımları atmaktadır. Turizm sayesinde ülkeye yabancı para giriyor ve özellikle de yüksek sezonda, turizm sektörünün Kuzey Kıbrıs ekonomisine çok yüksek bir etkiye sahiptir. Kuzey Kıbrıs`ın üretip ihraç ettiği çok fazla ürün yoktur. Kuzey Kıbrıs’ta üniversiteler ülkenin gelişmekte olan bir başka sektördür. Hatta bazen Kıbrıs`a ‘eğitim adası’ da denmektedir. KKTC`de 6 üniversitede öğrenim gören yaklaşık 20.000 - 25.000 öğrenci vardır. Öğrencilerin çoğunluğu anavatan Türkiye`den ve diğer Avrupa ülkelerinden gelir. Bu öğrencilerin de özellikle bulunduğu şehirlere ve dolayısı ile de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ekonomisine çok büyük etkisinin olduğu bilinmektedir” diye konuştu.
ARTUKLU HABER AJANSI-MERSİN
9549,89%1,94
34,54% 0,18
36,00% -0,62
3005,99% 1,50
5006,70% 1,01